top of page

כתבה

ברומו של עולם

אין טעם לחכות עד שיחזירו לכאן את מוסד המלוכה כדי לנסות להתמודד על הכתר. הרבה יותר פשוט לטוס לחופשה בסנט פטרסבורג. מהר מאוד תביני כמה נחמד להיות מלכה כמו קתרינה הגדולה • מאיה גז

צילום: יח"צ
צילום: יח"צ
קתרינה הגדולה השפיעה רבות על הדורות הבאים במשפחתה. נכדה, אלכסנדר השני, הצאר של רוסיה, הרחיב את הארמון מעבר לשני המסדרונות יקרי הערך והוסיף יצירות לאוסף האמנות של סבתו. עם המהפכה הסובייטית, לפני מאה שנה, באוקטובר 1917, הלאימו הסובייטים, ולנין בראשם, את כל יצירות האמנות של ההרמיטאז' ומכרו תמונות יקרות ערך בדולרים ספורים. לפני כמה שנים פתחה הממשלה את ההרמיטאז' מחדש וכיום הוא מסופח לארמון, ולא להפך.
את הסיור מובילה הלנה, המדריכה שלנו ממלון קמפינסקי מוייקה 22. המלון ממוקם כ־300 מטר מההרמיטאז' והוא משלים את החוויה של הביקור בארמון. בלילה הקודם, שבמהלכו התקיים בעיר מופע אורות, צפינו בארמון בעודו נשטף בצבעים עזים וזיקוקים נורים מעל גגותיו. המעבר מהארמון שמעוצב בטעם אנין של מלכה רוסייה עם השפעות צרפתיות אל המלון שמעוצב בהשראתה, ברהיטים מקוריים מצרפת ובאמנות אירופית מקורית, משלים את חוויית המלכות בעיר האלגנטית. 
צילום: יח"צ
שלג ירד במשך חמש דקות על סנט פטרסבורג. הפתיתים הגדולים והרכים צבעו בלבן את העיר האצילית בדיוק ברגע שבו יצאנו מארמון ההרמיטאז' המפורסם. ההרמיטאז' (או בשמו האחר - ארמון החורף), שבנה פטר הגדול לבתו האהובה והחולנית אליזבת, הוא היהלום של העיר. הוא צבוע כרגע בירוק ועבר תהפוכות לא מעטות, בדיוק כמו העיר עצמה. אליזבת לא זכתה לחיות אפילו יום אחד בארמון הזה, שכל פריט ופריט בו, מהתקרה ועד הרצפה, נבחר בקפידה ועוצב ביד אמן. היא מתה לפני שהסתיימה הבנייה ומי ששלטה בארמון והעניקה לו את הכינוי "הרמיטאז'" היא קתרינה הגדולה - אשת אחיינה של אליזבת. 
קתרינה הגדולה הייתה פרנקופילית אדוקה שהתלבשה במיטב האופנה הצרפתית ואילצה את הסובבים אותה לדבר אך ורק בצרפתית. היא אמנם ידעה רוסית אך לא השתמשה בה. חברה הטוב ביותר היה המשורר וולטר. כשהוא מת רכשה קתרינה את כל אוסף הספרים שלו, 150 אלף ספרים, ובנתה ספרייה מיוחדת בארמון כדי לאחסן אותם. בצרפת לא נשאר אף לא ספר אחד מהאוסף. כולו נמצא כעת בספרייה הלאומית של רוסיה. קתרינה רכשה אמנות צרפתית והקימה שני מסדרונות ארוכים כדי לאחסן את מאות היצירות שרכשה על בסיס קבוע. מאחר שאף אחד לא התעניין באמנות הזו, נהגה השליטה להתהלך לאורך המסדרונות האלה לבדה, כמה פעמים ביום, ולהעריך את הציורים הנדירים שציירו האמנים הגדולים ביותר בעולם. "רק אני והעכברים נהנים מהציורים האלה", נהגה לומר. "זה מקום ההתבודדות שלי". 
צילום: יח"צ
נפלאות הבורשט
סנט פטרסבורג היא ירושלים של רוסיה. עיר אינטלקטואלית ומושכת, מרתקת ומסתירת סוד. בפירוש עיר שכיף לטייל בה עם חברה טובה. גם אנחנו פה שתיים ואחרי הביקור בארמון אנחנו מוזמנות להתיישב לטקס תה רוסי מסורתי בחדר התה, שבו נמצא הפריט העתיק ביותר במלון - ארון מאמצע המאה ה־18. אנחנו בוחרות בתה פושקין - תה שחור עם שמן ברגמוט. המים שלו נמזגים מסמובר כסף ענק, עתיק ומרוקע. הסרוויס שאליו נמזג התה הוא של "קרמיק אימפריאל" - מותג הקרמיקה שסיפק לארמון את כלי הקרמיקה הרוסיים שלו, וממשיך לפעול גם היום. 
אל השולחן מוזרמים מאפים רוסיים ומגדל של תופינים מלוחים ומתוקים בסגנון רוסי, דוגמת קוויאר בליני, סלמון מעושן, עוגת שכבות דבש וקרם ועוגת אגוזים וקרם. מתחת לחדר התה נמצא מרתף היין, שם אנחנו טועמות מתוך מאות בקבוקי היין שבמקום. 
הבניין שבו נמצא המלון נבנה ב־1853 ושימש בית דירות לעובדי ההרמיטאז'. בנה אותו הארכיטקט ההולנדי וסילי פון ויטה. בבר של המלון, שנמצא בתוך ספרייה עתיקה עם אח בוערת ומעוצב בסגנון של מועדון אנגלי עתיק, מתקיימות הופעות חיות של מוזיקת ג'אז בערבים - והוא נקרא על שם האדריכל. אולם גריבויירי, שנועד לנשפים, מעוצב בסגנון סנט פטרסבורג: מלכותי ואימפריאלי, כולל אח ותמונות שמן עתיקות. 
בקומה האחרונה נמצאת מסעדת Belle Vue - מסעדה רוסית־צרפתית בניצוחו של השף הצרפתי כריסטוף לה פלזה. השף מזרים אל השולחן מנות רוסיות עם פרשנות צרפתית, ביניהן בורשט מעודן, ביף סטרוגנוף וקוויאר. בעיצומה של הארוחה במסעדה החשוכה שמדגישה את הנוף המהמם שנשקף מהחלונות, אנחנו מקבלות גלויה ופנס כדי לכתוב את חוויותינו - והמסעדה משגרת את הגלויה לכתובת שאנחנו מציינות. 
מהמסעדה ניתן להשקיף על ארמון ההרמיטאז' וגם על כיפת הזהב של כנסיית סנט אייזיק ועל בניין האדמירל - המקום שבו נבנו הספינות של פטר הגדול. עד היום, אגב, ממשיכים לבנות שם ספינות. מהמסעדה האפלולית אפשר גם לראות את עמוד אלכסנדר - אחד מסמלי העיר. העמוד אינו מחובר לקרקע ויציבותו מרשימה. טכנולוגיית הבנייה שלו נחשבת לחדשנית.
פתיתי השלג הולכים ונעלמים, משאירים את העיר הקרה והיפה מסתורית ואלגנטית. אנחנו כבר צריכות לעזוב אבל יודעות שאל סנט פטרסבורג נחזור שוב.
קטיושה בצפון 
כדי להשלים את החוויה בעיר האלגנטית, בסגנון קתרינה הגדולה, כדאי לדעת מראש כמה דברים:
* אירופלוט היא חברת התעופה הרוסית הלאומית והמחירים של כרטיסי הטיסה שלה נוחים יחסית. כדאי לשדרג למחלקת הנוחות כדי לטוס כמו בני מלוכה.
* החלטנו להתחיל את החוויה המלכותית כבר בשדה התעופה בישראל והשתמשנו בשירות "VIP צ'ק אין": מסירת מזוודות פרטית, ביטחון VIP, מסירת כרטיסי עלייה למטוס ללא המתנה וכניסה ישירות לדיוטי פרי, בלי לעמוד בתור. מלכות לא מחכות.
* בארוחת הבוקר של מלון קמפינסקי מוייקה 22 מגישים קוויאר אדום ושמפניה. החלטנו לחגוג כל בוקר מחדש במנות בסגנון רוסי שמוגשות "א לה קארט" במסעדה וכוללות בליני, קוויאר, אומלטים מגוונים ופנקייק מתקתק, עבה וטעים על בסיס גבינת קוטג'.
צילום: יח"צ
צילום: יח"צ
צילום: יח"צ
* מטבע הרובל חלש יחסית לשקל הישראלי ולכן לא חסכנו כשהלכנו לאכול. בסנט פטרסבורג אפשר לאכול כמו מלכה בלי לשבור קרן פנסיה.
* הסחורה בחנויות הבגדים בסנט פטרסבורג, לעומת זאת, יקרה יחסית, גם כשמדובר בחברות אירופיות שנוכחות גם בישראל.
* מסעדה רוסית אותנטית ומומלצת סמוך למלון היא קטיושה (שדרות נבסקי 22). המסעדה היא גן עדן לנשים: היא מעוצבת כמו בית נשי חמים והמלצריות מגישות את האוכל בתלבושת רוסית מסורתית על טוהרת הפרחים. גם האוכל כאן אלוהי ולכן חזרנו פעמיים כדי לאכול עוף קייב, מרק בורשט וגם וודקה בלוגה. בימי שלישי יש הנחה של 50 אחוז על התפריט ובימי שישי ושבת יש הופעות וריקודים. השתוללנו כמו מלכות בחופשה.
* לא כדאי לוותר על רכישת מזכרת של בובת בבושקה מקומית. זו שמצאנו עשויה עבודת יד וכוללת שילוב של זהב. 
bottom of page