top of page
כתבה
איור בר השגה
יודעות לצייר? מבינות באופנה? יש לכן הזדמנות לפרוח. עוד ועוד מאיירות הופכות לאחרונה מתופעות אינסטגרם לדמויות מפתח בתעשייה שעומדות מאחורי קמפיינים של המותגים הגדולים בעולם. כתבת צבע
פלורה צפובסקי | צילומים ואיורים: אימג'בנק/Gettyimages, אינסטגרם
העולם הולך קדימה - וגם אחורה. קצב הצריכה שלנו מואץ, אבל יש לכך תגובת נגד: התפנקות בטרנד ה-hygge החמים והמנחם, וחזרה למקורות של עשייה, קסם ביתי ועבודת יד. המדיה החברתית משטיחה את היומיום והופכת כל חוויה לסשן צילומים, אבל האינסטגרם הוא חממה לכל מה שאינדיבידואלי ויוצא דופן. התופעה שמצליחה לרקוד על שתי החתונות - כלומר, גם להוות אמנות יוקרתית וגם לכבוש את המדיה החברתית - היא איורי האופנה. אף אחד לא פורח באינסטגרם כמו המאיירים ולכן מותגי על מאמצים אותם לחיקם. אף מסיבה אופנתית או אירוע נוצץ לא שלמים בלעדיהם בימים אלה.
אפשר גם לומר בביטחון שאף מגה-טרנד לא נולד בימים אלה בלי מגע הקסם של בית האופנה גוצ'י, שתחת ידיו של המעצב אלסנדרו מיקלה הפך למכונה משומנת של להיטים, שיורה בשפה עיצובית פנטסטית ומוגזמת. לקולקציית אביב-קיץ 2017 של המותג גייס מיקלה את המאיירת ג'ייד פיש, שיצרה כמה הדפסים מלאי דמיון ועשירים בפרטים, שהודפסו על גבי הקולקציה. את המאיירת הוא מצא, כמובן, באינסטגרם, ולא הופתע לגלות שפיש מעריצה את המותג הערצה עזה.
חיבתו העזה של מיקלה לפועלן של מאיירות צעירות שוב קיבלה ביטוי לאחרונה, כשהלה פנה למאיירת אנג'ליקה היקס וביקש לרתום אותה ליצירת עבודות גרפיטי בלתי נשכחות. יחד, תחת ההאשטג #guccigeeks, השניים יצרו סדרת איורים ברוח המותג, שבהם מופיעים כמה מהעיצובים האיקוניים של גוצ'י. בקיץ האחרון הם קישטו קירות בניו יורק ובמילאנו ואף שוכפלו לחולצות טי מדליקות שממש לא תומחרו כמו חולצת טי ממוצעת.
גם ביונסה בעניין
גם בדיור לא נשארו חייבים: לרגל חגיגות ה-70 שנה לבית האופנה האגדי, זימנו קברניטי המותג את המאייר השוודי מאטס גוסטפסון, שהחזיר לחיים כמה מהלוקים המדוברים ביותר של כריסטיאן דיור באמצעות איורים מדויקים ואווירתיים. האיורים נאספו לספר, ועשו לבית האופנה הצרפתי יחסי ציבור מצוינים.
"התחלתי עם זה במקרה, בשנה שעברה, כשחבר התחתן והתעקש שאאייר את אורחיו", היא אומרת, "בהתחלה התנגדתי לזה מאוד כי נראה לי מלחיץ לאייר מול כל כך הרבה אנשים, אבל בסוף השתכנעתי וזרמתי עם זה". בימים אלה היא מציעה את האטרקציה הזאת ללקוחות פרטיים במסגרת אירועים כמו חתונות וללקוחות עסקיים שמפנקים את העובדים באיור מקורי.
האינסטגרם, כאמור, הוא המקפצה הגדולה עבור המאיירים: מי שמתבלט ולוכד את עינו של מותג גדול זוכה בשיתופי פעולה, בקמפיינים ובפרויקטים, ולעתים אף בקולקציה משלו. קחו לדוגמה את ג'ולי הוטס (jooleeloren@): ביום היא מעצבת למותג J.Crew ובערב היא אחת המאיירות האהובות על קליקת הסטייל האמריקאית. איוריה, שנעים סביב הסטריאוטיפים והבדיחות של עולם האופנה, לא חפים מביקורת ומלווים בכיתובים מעוררי מחשבה ובמיני-סיפורים.
לשבוע האופנה של אביב-קיץ 2017 ביקש האתר Stylebop מהוטס ליצור גלריה של טיפוסים שניתן למצוא בשבוע האופנה - מהטווסית המהודרת ועד לזו שמתגנבת לשורה הראשונה ללא הזמנה. הוטס, שהוגדרה על ידי המגזין Vogue כ"המאיירת החביבה על אינסטגרם" הוציאה לאחרונה ספר בשם Literally Me - סאטירה מאוירת על חייה בעולם הביוטי והסטייל - שנמכר בהצלחה.
דמות בולטת נוספת בתחום היא הדוגמנית והמאיירת לנגלי פוקס המינגוויי, נכדתו של הסופר האמריקאי הנודע, שבקורות החיים שלה אפשר למצוא איורים לקולקציה במהדורה מוגבלת של המותג Sportmax. "בעידן האפליקציות, האיור חוזר לשחק תפקיד כי הוא כישרון שלא מצוי בקצות האצבעות של כולם", אמרה בראיון ל-New York Magazine שנערך לרגל השקת הקולקציה. "כל אחד יכול לצלם את עצמו ולשים פילטר, אבל לא כל אחד יכול לצייר משהו".
מסיבת איורים
שירה ברזילי עושה בדיוק את זה. ברזילי, הידועה באינסטגרם כ-koketit@, כבר תרגמה את איוריה לקעקועים זמניים, לצלחות ולמוצרים נוספים, כשבין לבין היא עושה כבוד מאויר למפורסמות מקומיות, משתפת פעולה עם מותגים ולאחרונה גם מאיירת לייב. כלומר, מתארחת באירועים שונים ומנציחה את האורחים על גבי קנבס, גלויות ואפילו כוסות קפוצ'ינו.
כן, מדובר בטרנד היסטרי בתחום אירועי האופנה כיום. החורף, למשל, אירח מותג הנעליים החדש Arno Cooperative, המבוסס בסן פרנסיסקו, את בריאנה קרנץ קורקורן, מאיירת מקומית, שתפסה פינה והעניקה לבאי האירוע פורטרטים בצבעי מים. בארץ, ברזילי כבר הספיקה לאייר באירועים של ביוטי סיטי, לנקום, TLV פאשן מול ומותג הוודקה גריי גוס - ואף טסה למילאנו כדי לאייר על קפה עבור המותג Ripples.
בטח שלא כמו המאייר דונלד רוברטסון (drawbertson@) - מנהל אמנותי באסתי לאודר, שמשלב בין איור לחומרים כמו קטשופ, פילטרים של קפה וחידודי עיפרון, והפאשניסטות לא יכולות לשבוע ממנו. בספר חדש שיצא בהוצאה לאור היוקרתית Assoulin הוא מדגים את כישוריו, שכבר נוצלו בהצלחה על ידי מותגים כמו Smashbox, הכלבו המיתולוגי Bergdorf Goodman ו-J.Crew, והוללו על ידי סלבריטאיות כמו ביונסה. "העצה שלי למאיירים היא פשוט למקם שולחן באיזה מקום ולהתחיל לצייר. אנשים כבר יתעניינו", אמר בראיון ל-Vogue. "תתחילו משם ובסוף, מי יודע, אולי תגיעו לביונסה".
"אני חושבת שאיורים לייב קולעים בדיוק לעידן הסלפי והקוסטומייזינג שבו כל אחד רוצה משהו שנתפר למידותיו, שהשם שלו יהיה עליו ושפרצופו יהיה מוכר וידוע", היא מציעה הסבר לתופעה. ואולם, מעבר למגלומניה, אפשר בהחלט להסכים עם מיס המינגוויי: בעידן המניפולציה הדיגיטלית, מה נותר לנו אם לא להעריץ כישרון ציור אולד סקול, שאי אפשר לרטש או לזייף? נכון, לא הרבה.
bottom of page